21 i 22d'octubre 2010

17ª Anada a peu a Montserrat

Montserrat a Peu. Què és?

 

Els alumnes més grans pugen A PEU A MONTSERRAT des de l'Escola. És una activitat molt educativa. Abans han de preparar-se psicològicament i física per a un repte molt dur: se'ls explica al detall el recorregut, les dificultats, el material que han de dur, l’actitud necessària per afrontar-ho, etc. Volem que visquin l'activitat des de dies abans i sàpiguen exactament a què s'enfrontaran.

Sortim la tarda d’un dijous per arribar al Monestir l'endemà al matí. Duem cotxes de suport, que trobem en els controls prèviament establerts. Això dóna al grup la tranquil.litat de poder resoldre qualsevol problema que es presenti, alhora que ens traslladen tot allò que no cal carregar a les motxilles: menjar, roba d’abric, farmaciola...

Els alumnes responen molt bé. El cansament no els fa perdre l’humor: canten i parlen tota la nit i mantenen un ritme fort durant tot el trajecte. La lluna ens acompanya, triem el dijous més proper a lluna plena, i ens il.lumina per les rieres de Gaià i Sant Jaume, prop d'Olesa, potser un dels moments més bonics de la caminada.

Companys i professors esperen a Montserrat l'arribada del grup: és un moment molt emotiu!. A la una del migdia assistim a la Salve i al Virolai i, després de dinar tornem, ara en autocar!, a Badalona.

Lluitar contra el propi cansament, compartir l'emoció, anar al ritme del grup, ajudar i animar l'altre, etc, té una gran càrrega educativa. I a més, sempre recordaran: “ Vam anar a peu des de l’Escola fins al Monestir de Montserrat!

 

 

La ruta.


.De les Escoles Minguella a Montserrat a peu

.- Versió: octubre 2009 -

Els temps marcats estan fets a partir de les dades dels darrers anys que l'Escola fa l'excursió amb grups d'uns 50 alumnes. Si es realitza amb un petit grup, el ritme serà més ràpid i les estones de repòs, menors. En aquest cas es pot sortir de Badalona a les set del vespre, per evitar la calor, i arribar a Montserrat a primeres hores del matí.

 

Badalona- Montcada :

1: Porta de l'escola (15h 30') Rambla. Passem a l'altre costat de la via i resseguim el carrer paral·lel a la via fins arribar a l'estació de Sant Adrià. Creuem per sota la via i anem en direcció al Besòs. Seguim el curs del riu fins al pont de Montcada on hi ha senyals de GR. Passat el pont, seguim endavant, cap a l'esquerra i després dreta fins al parc infantil, al costat del pas a nivell ( hi ha una font!).

Montcada- GR6 18h._______; 13,3 km. Fem un descans de 30'.
Travessem la via del tren i seguim pel carrer Bogatell. El seguim amunt, cap a l'estació i pugem per passar per sota del pont de l'autopista: ATENCIÓ:
- Anem a la dreta, pel pont sobre via del tren.
- Immediatament a l'esquerra hi ha una confluència de carrers. Agafem el Passeig de la Font Pudenta i seguim rectes, paral·lels a la via del tren, ens durà a l'Avda. Riera de S.Cugat, la seguim.

Més endavant hi ha un camí de sorra a la dreta que NO seguim, sinó que continuem recte per l'Avda. Terra Nostra (molt llarga). Podem agafar el penúltim carrer a la dreta (per estalviar carretera) i, al final d'aquest carrer trenquem a l'esquerra per anar a buscar la carretera. Girem a la dreta i seguim la carretera de Barcelona- Sabadell.

Passem per sota la carretera de Montcada a Ripollet i trenquem a l'esquerra per un camí estret de vianants -senyal de prohibit circular vehicles- (16'7 km.). Aquest caminet puja cap a la Ronda de Cerdanyola, després de creuar, per sobre, la via del tren. Seguim la Ronda de Cerdanyola fins a la Pl. de l'Estatut i girem a la dreta pel Carrer de S. Iscle fins a Franscesc Layret. Passem per davant d'una església. Aquest carrer canvia de nom: S. Ramon. En el nº 216 hi ha el rètol de la Universitat Autònoma, trenquem a la dreta.

Seguim el C/ S. Camil, després carrer Serragalliners en direcció a la Universitat Autònoma. Anirem per un camí paral·lel i apartat, a l'esquerra de la carretera. Després de travessar, per sobre, la via del tren i l'autopista, i abans de la rotonda, agafem un camí a l'esquerra en direcció al monument de les quatre columnas. Dues rotondes més enllà girem a la dreta i amunt en direcció a la Facultat de Medicina. Seguim amunt fins a l'estació de Bellaterra FGC.

Passem per sota de la via del tren i sortim al carrer. Davant nostre hi ha una urbanització. Anem just pel carrer de davant de l'estació fins que arriba a una plaça on hi ha una botiga. Veurem, i seguirem, un fort pendent amunt, no apte per a vehicles. Un cop a dalt, seguirem cap a la dreta. Aquest carrer, que fa pujada, ens durà a la plaça Verge de Montserrat on es troba el GR6 que ve de Barcelona, a partir d'ara seguirem els senyals vermells i blancs fins a Montserrat.

Davant nostre hi ha el carrer Amadeu Vives, l'agafem, pugem i sortim de la urbanització de Bellaterra. Després d'una estona el camí es converteix en una pista carenera, passarem per un dipòsit d'aigua que ens queda a l'esquerra. Anem planejant per la carena i deixarem unes pistes a mà dreta que van a les Alzines (tenim el turó de Can Camps a l'esquerra) seguirem el camí fins que trobem una altra pista que ve per l'esquerra (és l'antic camí dels Monjos de Sant Llorenç): NO AGAFAR-LO: SEMPRE RECTE! ATENCIÓ: hi ha un pas barrat que enganya (és groc i vermell), cal anar pel camí de la dreta

Seguim per la carena i passem per una petita urbanització en la qual el camí es torna carrer. El seguim i baixem fins creuar la carretera de Rubí a Sabadell

CONTROL 1: arribada: 22h 15'.____________; 26 km. Fem un descans de 45'

Agafem el camí que ve enfront nostre i que puja bastant dret; ens porta a una pineda on hi ha una cruïlla de pistes; tres camins: el de la dreta!!! (marca fucsia, anem seguint camí). Trobarem una altra pista al davant nostre i veurem una torre de guarda forestal (no l'hem trobada!!!).

ATENCIÓ: davant i a l'esquerra del camí (costa veure'l) hi ha el pas barrat, davant segueix el camí amb senyals blanques i grogues, que NO hem de seguir, hem d'anar a l'esquerra (la torre, si hi fos, hauria de quedar a la nostra dreta).

Pugem el turó, tombem per la carena a mà esquerra per la pista, fins que en trobem una altra a la dreta que baixa. Cal vigilar la cruïlla, està ben senyalitzat, hi ha un rètol que indica GR6 (28'3 km). Torre elèctrica a l'esquerra: seguim recte.

Ens durà a un torrent. El traspassem i pugem per l'altre costat; seguim la pista que ens porta a trobar les primeres cases de les Fonts de Terrassa; anem amunt i trobarem una cruïlla de carrers.

Anem pel carrer de la dreta (el de la Verge de Montserrat), el qual va fent nombroses voltes tot seguint les ondulacions del terreny; jardins i xalets voregen contínuament el carrer. Més endavant passem pel carrer Camí de Can Corbera fins arribar a una placeta des d'on baixem cap a l'esquerra fins la carretera de Rubí a Terrassa (no hi arribem, girem a la dreta i passem davant de la font Verge de Fàtima) on hi ha un semàfor.

Passem a l'altre costat per agafar el primer carrer a l'esquerra (el del semàfor); veurem una església (31 km). Fem un descans de 10'). Hi ha una font en el jardí (aigua), més endavant passem pel pont de la riera de les Arenes.

Passem el pas a nivell del ferrocarril Barcelona a Terrassa (per sota). Veiem a la dreta l'estació de les fonts de Terrassa ( molt il.luminada), seguim endavant pel Passeig de la Muntanya que puja amunt fent un doble revolt, ATENCIÓ: trenquem a la dreta pel carrer Esperanto, passem pel carrer Formot, i deixem enrere les últimes torretes , comencem una pista, un tros més amunt trobem un dipòsit d'aigua a la dreta ( 32,4 km.). Seguim el camí/carretera que passa per sobre de l'autopista de Manresa.

Han fet un grandísssima obra que ha destrossat tot l'entorn: cal vigilar el pas barrat de la dreta i anar recte, està molt ben senyalitzat ( 32''9 km.). Trobarem una cruïlla, hem d'anar cap a l'esquerra de la torre elèctrica.

Passarem per la Urbanització de Can Solà, on la pista es torna altra vegada carrer, dit can Solà. Arribem al cap d'una estona a una carretera asfaltada abandonada, on es troba el restaurant "Els 4 vents".


CONTROL 2 arribada: 1h30'__________ ; 36'1 km. Fem un descans de 45'.

Travessem la carretera davant nostre, girem a mà esquerra i seguim els senyals de GR per un carrer paral·lel a la carretera. Passem per davant de la gasolinera i al final, a la dreta, hi ha dos carrers, cal agafar el de l'esquerra -carrer xot- marcat amb GR.

Anem baixant i, ATENCIÓ, abans d'una petita placeta cal trencar a l'esquerra per un camí de sorra -al terra hi ha el senyal GR per girar-. Seguim el camí, que s'estreta fins arribar a una entrada de camions. Travessem aquesta entrada i davant nostre veiem pintat un senyal de GR, i un altre que reflecteix el llum: ens marquen per on passar.

ATENCIÓ, no trigarem a deixar el camí principal i trencar a l'esquerra: està marcat al terra i en un arbre. Seguim aquest estret camí fins arribar a un d'ample que, a la dreta, ens durà a la carretera d'Ullastrell

Agafem la carretera a la dreta i a uns 50 m. trobarem la desviació que ens durà a la riera.

Atenció: les marques de GR han de ser en un arbre (pas barrat), just abans d'ell trenquem a la dreta .

// En cas de pluja, és millor seguir la carretera (molt pesada!), que passa per Ullastrell, fins a una altra que ens duu a Olesa. Aquesta darrera és perillosa per la gran circulació de vehicles). //

Hi ha un moment on trobem una clariana, ATENCIÓ: el camí gira 180º, NO el seguim, hem d'anar recte, seguint els senyals i continuem avall cap a la riera de Gaià. Fortíssima baixada cap a la riera de Gaià.
Seguim ( 41 km.) cap a l'esquerra aigües avall pel llit de la riera; veurem a mà dreta una balma que podem fer servir com aixopluc; seguirem pel torrent molta estona, fins trobar l'aiguabarreig amb la riera de Sant Jaume; ara hi passa l'autovia B-40 ( 43'6 km. Fem un descans de 15').

Davant nostre veurem una caseta abandonada (dalt a la dreta, on hi ha el rètol de GR6); aquest és el punt de referència per tombar a la dreta, i agafem la riera de Sant Jaume cap amunt.

Una mica més amunt veurem a la dreta un torrent i una pista, però nosaltres seguim amunt, fins que trobem a l'esquerra una pista - clarament marcada- que agafem. Arribarem a una urbanització. Seguirem els senyals de GR - cal vigilar molt, C/ Atmetller- fins a trobar un pas barrat abans d'arribar a una casa, des d'aquí cal pujat pel bosc - a l'esquerra- fins a un nou carrer i trencar a la dreta per un camí que ens durà a una carretera asfaltada.

Som dalt de la carena, i anem per la dreta de la carretera cap a un collet; trobarem una bifurcació i anem a l'esquerra per arribar a dalt del coll d'Olesa de Montserrat.

En arribar a dalt veurem una casa, deixem la carretera asfaltada i seguim per una pista que surt a mà esquerra per davant de la casa. Seguim aquesta pista que va cap avall: és el camí antic d'Olesa (ho diu un rètol). Arribarem a una urbanització. Agafem el carrer de mà dreta, que es diu del Dr. Joaquim Font, el qual ens portarà fins a la carretera de Martorell a Olesa.


CONTROL 3 arribada: 6h. 15'___________; 48km. Fem un descans de 45'.

Anem recte cap a una rotonda que ens durà al carrer Francesc Macià, on hi ha el teatre de la Passió. Abans del teatre, trenquem a la dreta per buscar el carrer que passa per darrere d'ell. És un carrer estret, amb semàfors, el seguim força estona en direcció a un edifici molt alt CONTROL 4, sense descans (49'6 km.), i des d'aquí, seguim un camí asfaltat, marcat amb senyals verds/blancs, grocs, que té una tanca a l'esquerra i, darrere, hi ha la carretera. Anem cap al pont del final del camí on hi ha una indústria.

Passat el pont, trenquem a la dreta i anem per la carretera: cal caminar pel costat dret, és més ample, molta atenció a la circulació, s'ha de caminar un darrere l'altre (1'5 km.). Trobarem el trencant a La Puda, CONTROL 4, sense descans 8h.______________ 51'8 km., l'agafem i després d'una pujada i una baixada arribarem al costat del riu Llobregat. Passarem pel costat d' una porta que impedeix el pas dels cotxes. Està marcadíssim: senyals grocs, verds/blancs, blancs/vermells.... Quan som sota el pont de l'aeri, davant hi ha el pas barrat marcat molt petit.

Pugem a la dreta per un corriol molt dret. Som a l'estació de l'aeri .

CONTROL 5: 9h. 30' ; 55'8 km. Fem un descans de 45'.

Passem el pont en direcció cap a la carretera. Girem a la dreta, anem pel costat dret perquè ens protegeix una tanca. A 200 m. arribarem a l'alçada d'una casa. Creuem i pugem per l'escala de darrere del rètol, NO seguim la carretera. Seguim els senyals de GR (vermells/blancs), es veuen claríssims, ens duran fins al Monestir .

CONTROL 6 MONTSERRAT! 600 metres de desnivell! 12h. ?? 59 km.


CONTROLS MONTSERRAT A PEU : hi trobem els vehicles de suport.