SANT JORDI A LES ESCOLES MINGUELLA     JOCS FLORALS: CONCURS LITERARI

 

 
Us presentem els vuit escrits guanyadors del Premi Sant Jordi d'enguany. Un any més, tots els alumnes de Secundària han participat en aquest certamen literari. El dia 27 d'abril del 2000 el jurat feia conèixer el millor escrit de cada curs. En l'acte de repartiment de premis es llegiren totes les redaccions guanyadores i es donaren els premis que l'Associació de Pares ha patrocinat.  Aquí us presentem tots els escrits guanyadors: 
TÍTOL DEL TEXT 
 NOM DE L'ALUMNE
 CURS ACADÈMIC
La carta d'un enamorat
Roger López
1r ESO A 
L’amor, un sentiment necessari
 Gerard Soldevila
1r ESO B 
 Seguint els meus plans
 Marta Muñoz-Ramos
2n ESO A
 La fe
 Maria Arias
2n ESO B
 Estimat tu
Adriana Gámez 
3r ESO A
 A tu
 Josep Sanchís
3r ESO B 
 Lluna, tu què en penses?
Mireia Sánchez
4t ESO A 
Els records d'ell
Rut Alfara
4t ESO B
 
 
 
 LA CARTA D’UN ENAMORAT
 

                                                                                            Diumenge, 23d’abril del 2000
 

Qué és més per a tu?, una rosa o l’amor de veritat, l’amor o un anell daurat? Si pogués, et regalaria totes les roses i els anells que hi ha a l’univers, però com que això no m’hés possible et regalo una cosa que no té preu, l’amor, el veritable amor. Aquest amor no és el que es compra amb regals ni el que es ven quan interessa, sinó el que existeix per el bo i el dolent, i dura per sempre.

Aquest amor és el que jo sento per tu, fins i tot amb tanta intensitat, que no em deixa viure tranquil.Tot i així et segueixo estimant, malgrat que això em pugui fer fortament mal.  Estic canviant dolor per una possible estimació, però jo et dic, que ho faria tot pel teu amor.

D’una cosa en pots estar segura, no tinc paraules per descriure aquest amor, per això, mentre reflexiono i gasto la tinta de l’estilogràfica, et dic adéu amor meu, fins a una altra.


     Roger López.
     1r Secundària A.
 

 

L’amor, un sentiment necessari.

Caminant sol pel bosc de l’esperança, i contemplant les boniques flors que hi havia pel camí, jo anava remenant els meus pensaments, però eren buits i em sentia desemparat en aquella ombrívola i gegantesca arbreda, que era deserta. Sobtadament, un bonic àngel s’alçava davant meu. Jo  no entenia res de res. De sobte, se’m despertà un sentiment nou per a mi, era molt intens i em recorria la ment . Llavors, em sentí com si se m’hagués omplert l’ànima, una ànima que ni tan sols sentia .Em sentí encoratjat per a continuar vivint una vida que per a mi, abans, no tenia la més mínima importància. Aquell nou sentiment em va fer obrir els ulls al món i em va donar moltes ganes de viure. Un cop experimentat aquell sentiment, tenia ganes de tirar endavant, però era massa tard. Als meus vuitanta-nou anys, ja no em quedava gaire vida pel davant. Vaig adonar-me que aquell sentiment el tenia tothom des de petit, però evidentment només el té la gent que és o ha estat feliç, cosa que jo no vaig ser. Me’n penediré tota la vida que em queda , de no haver-lo tingut abans, i de no haver donat l’estimació que els calia a la gent que m’envoltava.
 
      Gerard Soldevila.
      1r Secundària B
 
 
 SEGUINT ELS MEUS PLANS

Estava asseguda al terra contemplant l’espectacle que el cel m’oferia.
La lluna plena, envoltada de les petites però inacabables estrelles, es reflectia en la inexplorada aigua salada; passava de volar en el firmament a nedar al mantell aquòs. Atònita, quieta, inactiva... M’hi podia quedar hores i hores en aquell lloc, sols pensant en ell. Seria un amor correspòs?  Sentiria ell també que s’acabava el mòn quan em mirava?
Tenia fred, la salinitat de l’ambient ja m’angoixava.
Em vaig aixecar i vaig anar cap a casa tot passejant.
Les petites cases blanques del poble de pescadors, sempre il.luminades pels fanalets situats a banda i banda de les portalades negres voltades per un arc de granit, donaven un aire monòtom al lloc.
 Per sort, jo vivia al poble, no podria viure jo envoltada de supermercats i restaurants xinesos a la ciutat , i més lluny del mar.
Era de nit, les ombres envaïen el carrer.
Vaig arribar a casa. Sols tenia la seva imatge al cap.
Acte seguit van trucar.Tres cops forts, secs; segurs.
 Qui podia ser?
Vaig obrir la porta, desconfiant, amb por, ja que era quasi la una de la nit i estava sola a casa. Pel vidre lateral de la porta vaig veure el perfil del seu rostre. No sabia com reaccionar: rient, amb cara seriosa....vaig optar per ser jo mateixa.
Què volia? La resposta va venir, sols en obrir la porta.
Es va excusar dient que els seus pares s’ havien comprat la casa del costat i volia saber qui eren els seus nous veïns.
Li vaig acceptar l’ excusa, pensant que, allò seria el principi d’una gran amistat , i qui sap si.....d’ una història d’amor.

     Marta Muñoz-Ramos.
     2n Secundària A.


 

LA FE

 El viatge començava molt bé, tots cantavem i miràvem el paissatge. Era el primer cop que anàvem tota  la família a  veure la casa on havia  nascut l'avi. Ell  no parava de preguntar de quina manera podria aconseguir que no li prenguessin el moment de tornar allà, tot eren  propostes i ganes d'arriba-hi.
 De cop i  volta un cotxe que venia en direcció contrària va xocar amb el nostre, ens va fer caure per un barranc i va fugir. Jo vaig perdre el coneixement, em va quedar la  medul.la  pinsada i  em vaig  fer cinc  talls molt  profunds al cap. El  meu pare es va trencar una costella, la meva mare es va obrir una mica el cap i el meu avi va ser el que va morir.
 Al cap d'una setmana em vaig despertar, veia màquinas enormes, amb cables conectats al  meu cos,  nens que  ploraven, persones  darrera dels  vidres i  a   vegades m'arribaven  olors molt  intensos.  Era a la U.C.I. d'un hospital de Tortosa. Recordo amb força intensitat la cara del meu  pare i la meva mare, amb els seus ulls plorosos, que em miraven fixament des del passadís. Els  metges deien que tenia més possibilitats de morir que de viure. Jo  sabia que  Déu existia  però mai  m'hagués imaginat, que el pogués necessitar tant.
 Sovint resava  i li demanava  que em  donés forces  i ganes  de viure.  Aquestes forces les vaig  rebre de la infermera  que cada dia m'ajudava a no  rendir-me. Per a mi, ella  va ser  com  un àngel  caigut del cel.  Passat un mes vaig sortir  d'aquell  hospital, gairebé curada, semblava impossible.
 Cada any vaig a veure la  Matuca, la infermera  de Tortosa, i quan la veig em ve al cap la seva imatge netejant els meus cabell tacats de sang. Per això, la vida és com un regal de Déu, que  en  aquells  moments difícils  va escoltar  les meves  pregàries.
La fe  és  un sentiment que et fa creure cegament amb Déu i sobretot en les persones.

      Maria Arias.
      2n Secundària B.
 
 
 

 
 
 
Estimat tu:
 
   La vista se m’ha ennuvolat i m’ha fet l’efecte que estava a punt de caure de la cadira. M’ha aclaparat una mena de força invisible que m’anava prenent el cap. No m’hi veia gens. Sentia, però no hi veia pas! Les veus de la gent de la taula del costat s’anaven fonent les unes amb les altres. No sé pas quan ha durat tot plegat; quan he recuperat la visió estava esgotada, he restat allí immòbil, t’he buscat però ja no hi eres. T’havia perdut...
   Tot és silenci, avui al meu entorn, ningú contesta ja a mon encès plany.
   Diga’m com és el bon Déu que tant i tant anhelaves. I com són els angelets que totes les nits et vetllaven. Diga’m si el cel és tot blau i està cobert de rosada. Escriu-me una carta... Diga’m si ets dins d’un jardí ple d’amor i alegria i resa pel meu patir ja que ets molt lluny de mi.

  Tants temors i pors m’acompanyen i roseguen els corcs la millor part de mi. Com una espiral xucladora, com un pou sense aigua; on caus de ple.
  Posant una gran força de voluntat, passant pàgina i no et sents capaç.
  Però si anheles discernir entre totes les portes que als ulls se t’obriran; veritables i falses, tan sols és una la que val. Dir-te fort: TU POTS!!!
  Sols així seràs tu...
  I saps què anorèxia? Saps per què ens esgarrifem quan et tenim tan a prop? Saps què? Ningú no ens ha ensenyat a saber-te valorar, ni tan sols apreciar. I penso que deu ser molt trist passar per aquesta vida sense que ningú et doni la mà, ni tan sols tenir una amiga. Però aquí tens la meva amistat...però sabent que ja no em fas por; perquè ara ho sé i ho sento : VULL CURAR-ME!!!!
 
 
 
 

A tu:

 Encara puc veure la teva llambregada feble i tímida; els teus ulls apagats, que em varen captivar. Des del primer instant vaig percebre la teva tristesa. T’amagues impotent sota la pell colrada de color cafè. No puc dormir pensant en tu. Les nits són llargues i pesades, però em consolo mirant-te en les estrelles. A l’albada puc contemplar el teu reflex en la rosada. Estic submergit en la follia. On ets? On t’ocultes? Els batecs del cor retrunyen en el silenci, talment com el tamborineig nerviós i incessant d’un plugim primaveral.

 Malgrat estar tan lluny sento els teus planys, embriagats de dolor. El teu prec silenciós no es perd en el vent, sinó que la brisa el duu cap a mi, com un cant melangiós. Les llàgrimes no cauen en el buit, sinó que inunden el meu cor. No ploris més. Encara que la soledat t’envolti, encara que tot et giri l'esquena. Sempre t’estimaré, sempre estaré amb tu…

 Però per què tot ha de ser tan difícil? La teva sort ha de canviar. Serà avui, potser demà, però ningú restarà insensible als teus laments. Aquell dia, tot el món mirarà enrera i veurà un passat obscur que tothom voldrà oblidar…

Ahir et vaig tornar a veure a la televisió en els braços de la teva mare. No sé ni com et dius. Tant se val. Els noms no signifiquen res. Ara el més important és somiar, tot esperant el moment en què tots els infants com tu, podreu viure amb joia i amor.
 
 

 
 
 
 
Fosca nit. Lluna, tu què en penses?
Dos amors passatgers. Un sol final. L’impossible.
Els sentiments resten en l’infinit, deixant un bri d’esperança desconeguda, i un temps d’immensa felicitat.
Tènue llum. Solitud. Ara què hi dius? L’impossible.
La mancança de sinceritat condueix a l’enemistat. Ferides d’amor, de somnis... i tu, restes on el trencar de les ones et condueix pel bon camí, sense fer soroll i unit en el silenci de la convivència i del respecte. Timidesa..., timidesa i gelosia caracteritzen la teva persona, i ara la mar resta plana sense tenir un sol mot per consolar-nos. Fem entrega de tot l’amor que ens uneix, perquè amb la seva fúria el transporti cap a altres indrets, noves mirades. Ara només ens queda marxar, marxar amb el cap ben alt, ja que la sort ens ha donat l’esquena. Hem d’enfortir l’amistat que hi ha quedat enmig i deixar passar el temps. Les hores s’escapen i el temps té pressa, avui és avui, i demà és potser. Donem la mà amb seguretat, no m’enganyis més i salta amb mi.
Asseu-te al meu costat i acluca els ulls, pensa en un futur i oblida’m.
La meva presència no t’ajuda, però tampoc et destorba. No et dóna forces, però tampoc t’aixafa. M’han arrencat la part que em feia estimar-te, i ara està dissolta per l’infinit ressò.
Potser, en un possible demà, l’amor ens torna a cridar en aquest mateix lloc, la mateixa esperança, la mateixa mar...
Torna a aclucar els ulls, però aquesta vegada pensa en el present, en nosaltres, en la vida que ens condueix per camins, camins amb paranys i camins llisos, on algú sempre ens dóna un cop de mà per tirar endavant.
I ara, Lluna, què en penses?
 
 
 
Els records d'ell
 
Observava els raigs de sol que es filtraven a través dels translúcids vidres de la finestra. Els colors es reflectien en les fredes lloses del cristal·lí marbre, les quals descansaven sota la nuesa dels meus peus. Era meravellós veure com entre la pols que minvava en el no-res, s'hi desdibuixaven unes indefinides figures vives, guiades per la incandescència de llum. Ell i jo, sols, contemplant aquell espectacle que s'estenia davant les nostres humitejades pupil·les. L'horitzó començava a engolir-se aquella estrella que l'ullprèn, deixant una obscura foscor en els nostres rostres.
 Feia vint anys que vivíem junts, sempre sola amb ell, sempre glaçada per la seva presència, sempre corbada sota el seu pes. Sols recordava els primers anys, distants del present, implacables, amb una convicció, una sola convicció, l'estimava. Ara, cara a cara, mirant-nos als ulls, sense articular cap mot, sol deixant relliscar vidrioses llàgrimes damunt les nostres pàl·lides galtes. Encara l'estimava.
He tancat els ulls, he posat les mans a sobre,  he tractat d'oblidar, d'oblidar el passat. Mentre somiava, els records em venien un a un, dolços, com si fossin illes de flors sobre aquest abisme de pensaments negres i confosos que s'arremolinen dins meu. La idea de separar-nos m'esvaïa les cavil·lacions. Sempre era aquí, aquest pensament malèfic, com un espectre fantasmal, sol, foragitant tota distracció, cara a cara amb mi, sacsejant-me amb les seves dues mans de glaç. A l'obrir les parpelles, la silueta del seu cos restava dreta davant meu, immòbil.
El seu alè esquinçava el silenci, però mentre s'allunyava, la solitud em tornà a posseir, prenent-me amb les dues mans ben obertes, deixant-me sense la seva presència, sense ell.